Terugkijken: Mooier wordt het niet met L.A. Raeven
In de webinar met L.A. Raeven, prof. dr. Aagje Swinnen en dr. Marjolein de Boer onderzoeken we de implicaties van de maatschappelijke druk om jong te blijven. Hoe kunnen we nadenken over ons ouder wordende lichaam? Waarom is jong blijven zo aantrekkelijk?
In de webinar met L.A. Raeven, prof. dr. Aagje Swinnen en dr. Marjolein de Boer onderzoeken we de implicaties van de maatschappelijke druk om jong te blijven. Hoe kunnen we nadenken over ons ouder wordende lichaam? Waarom is jong blijven zo aantrekkelijk?
Mooier wordt het niet
In het gesprek met L.A. Raeven, prof. dr. Aagje Swinnen en dr. Marjolein de Boer onderzoeken we de implicaties van de maatschappelijke druk om jong te blijven. Hoe kunnen we nadenken over ons ouder wordende lichaam? Waarom is jong blijven zo aantrekkelijk?
Kijk hier de webinar terug:
Een gesprek over oud worden, jong blijven en de druk van schoonheidsidealen naar aanleiding van het werk van L.A. Raeven. Steeds vaker passen we ons lichaam aan. Met behulp van implantaten, operaties, injectables, make-up en kleding kunnen we in extreme mate bepalen hoe we eruitzien. Het is daarom niet meer nodig om er oud of gewoontjes uit te zien.
In hun werk kaart kunstenaarsduo L.A. Raeven de beeldvorming van het lichaam in de media aan en breekt het hokjes- denken af rondom schoonheid en vrouw-zijn. In de huidige tentoonstelling HUID is een werk van de tweelingzussen opgenomen: Annelies, een robot die sprekend op de kunstenaars lijkt. Anders dan de meeste robots is Annelies niet glad en opgepoetst. Ze heeft rimpels, zichtbare poriën, haar op haar armen en de huid van haar gezicht is rood van het huilen. Het was een bewuste keuze om de robot ‘anti- mooi’ te maken en er zo realistisch mogelijk uit te laten zien. Wanneer je je geliefde mist, mis je hem of haar inclusief de afwijkingen, stelt het kunstenaarsduo. Daarnaast is het een kritiek op de beeldvorming van het (vrouwen)lichaam in de media waarin alles wat niet mooi is wordt weggepoetst. Het benauwende streven naar perfectie gaat ten koste van de echtheid.
In 2020 tijdens Beating around the bush #6 was ook Vastum te zien. Vastum (latijn: afval) toont een meisje met Progeria, wiens bestaan wel erg lijkt op dat van een laboratoriumrat. Progeria is een zeldzame ziekte waarbij het lichaam snel verouderd. Vreemd genoeg wordt er door de medische wetenschap geen onderzoek gedaan naar het genezen van deze ziekte - daarvoor is de patiëntengroep te klein - maar wel naar het verouderingsproces van het lichaam. Want, ouder, dat worden we allemaal. Tegelijkertijd is er maatschappelijke druk om maar zo jong en mooi mogelijk te blijven.
Georganiseerd in samenwerking met Studium Generale.