Jan Hendrix: Tierra Firme
Op zondag 24 november 2019 opent Ger Koopmans, gedeputeerde voor Cultuur van de Provincie Limburg, in het Bonnefantenmuseum de overzichtstentoonstelling Tierra Firme van Jan Hendrix.
Credits: Jan Hendrix, The Yagul tapestries III, 2018. Foto: Oak Taylor Smith
De tentoonstelling was eerder te zien in het MUAC in Mexico. In Tierra Firme (in het Nederlands Vasteland) verwijst Hendrix naar de aanblik van de kustlijn, een mythische toespeling op het kolonialisme en op een herziening van de natuurgeschiedenis. Daarmee biedt de tentoonstelling een reflectie op de rol die gravures en tekeningen hebben gespeeld in de beeldvorming van de eerste fase van de globalisering.
Thematiek
Al sinds zijn studie aan de Jan van Eyck Academie voelt Jan Hendrix zich aangetrokken tot het beeld van de reiziger, zoals we dat aantreffen in verscheidene gravures, boeken, fotoalbums en documentaires. Zijn eigen ervaring als immigrant heeft ook invloed gehad op zijn relatie tot de grafische kunst en hoe die heeft bijgedragen aan de vormgeving van de wereld. Het werk van Hendrix vormt daarmee een herinterpretatie van de natuurgeschiedenis geschreven door kunstenaars-reizigers en de verhalen over het (politieke) landschap waarmee de Europese kolonisatie gepaard ging. Vanuit zijn analytische visie op de relatie tussen het landschap en de weergave daarvan op papier heeft Hendrix monumentale series ontwikkeld, die resulteerde in een stijl die het midden houdt tussen onderzoek en evocatie, zoals het werk Script (2000-2002).
Het landschap verbeeld
Hendrix heeft intensief samengewerkt met diverse internationale schrijvers in het vervaardigen van bijzondere boeken in beperkte oplage. Een van de boeken die te zien is in de tentoonstelling is het boek VI van de Aeneis. De poëzie is geschreven door Seamus Heaney, Nobelprijswinnaar voor de literatuur en een dichter waar Hendrix veel affiniteit mee heeft. De vertaling van het boek werd in juli 2013 voltooid, een maand voor het overlijden van Heaney. Drie jaar later vergezelde Hendrix de bundel met zeefdrukken. Op de zeefdrukken zijn zwarte oppervlakken te zien, die het landschap en silhouetten van cactussen in Yagul (Mexico) voorstellen. Deze contrasteren met zeer fijne witte lijnen die verwijzen naar ravijnen, stekels en zenuwuiteinden. De prenten zijn uiteindelijk vertaald naar een reeks grote monumentale Jacquard tapijten, die ook te zien zijn in de tentoonstelling.
Jan Hendrix
Beeldend kunstenaar Jan Hendrix is geboren in Maasbree (Nederland) in 1949. Op zijn zeventiende startte hij zijn opleiding aan de Kunstacademie in Den Bosch, die hij echter voortijdig moest onderbreken. Op aanraden van de Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri begon Hendrix in 1968 zijn studie aan de Ateliers 63 in Haarlem, een zeer vooruitstrevende en progressieve kunstenaarswerkplaats. Na het succesvol afronden van deze opleiding, adviseerde kunstenaar JCJ van der Heyden hem om verder te studeren. Hendrix vervolgde zijn masterstudie van 1971 tot 1975 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, hier legde hij de focus op film, fotografie en grafische kunst.
In 1975 kende het Nederlandse ministerie van Cultuur een studiebeurs toe aan Hendrix. Deze gebruikte hij om naar Mexico af te reizen om daar het Mexicaanse landschap te bestuderen. Gedurende de laatste 40 jaar heeft Hendrix wereldwijd in musea en galeries zijn werk tentoongesteld.
Tentoonstelling en publicatie
Tierra Firme is een samenwerking van het MUAC in Mexico en het Bonnefantenmuseum in Maastricht en is te zien in het Bonnefanten van 26 november t/m 26 april 2020. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus getiteld Jan Hendrix: Tierra Firme. Deze catalogus wordt aangeboden in het Bonnefantenmuseum.
Noot voor pers: voor een perspreview, meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Nathan Verberne via pressoffice@bonnefanten.nl of (0)6-27 49 48 29.