Ed Templeton toont in Wires Crossed met foto’s, tekeningen en teksten, de subcultuur van het skateboarden van 1995 tot 2012. Hij is fotograaf, kunstenaar en een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden.


Artist Portrait: Ed Templeton


Neem een kijkje in het leven van skateboarders in een tijd vlak voordat mobiele telefoons en sociale media de samenleving voorgoed veranderden. Je krijgt toegang achter de schermen van deze fascinerende subcultuur door Ed Templetons unieke positie.

Van triomfen, rampen, verveling, zelfmedicatie, toxic masculinity tot opoffering. Ed Templeton (1972, Garden Grove, Californië), een van de meest invloedrijke skateboarders aller tijden, fotografeerde met zijn 35mm-camera vanaf 1995 tot ongeveer 2012 zijn omgeving, vrienden en skate avonturen.

Portret van Ed Templeton. Foto: Strictua.

Ed Templeton, Brian Anderson na belangrijke wedstrijd, Dortmund, Duitsland, 1999. Courtesy van de kunstenaar.


Ed Templeton, Kinderen houden hun skateboard omhoog, Vancouver, Canada, 2009. Courtesy van de kunstenaar.

Met zijn gedetailleerde beeldverslagen deelt Templeton alle aspecten van zijn leven, en die van zijn vrienden en collega’s. Het zijn geen karikaturen van losgeslagen kids, maar personages met diepgang die op de meest spectaculaire locaties op zoek zijn naar zichzelf en hun plaats in het leven. Een visuele tijdcapsule van een fascinerende subcultuur. 

Ed Templeton

“De titel Wires Crossed komt voort uit mijn overtuiging dat je als skateboarder een kronkel (crossed wires) in je hersens moet hebben. Ik bedoel dat heel positief: skateboarden is een fysiek veeleisend staaltje performancekunst [...] Het is vluchtig. Daarom is fotografie nodig: het vangt de essentie.”

Ed Templeton, Elissa en Brian in een trein door Tsjechië, 1999. Courtesy van de kunstenaar.


Het werk van Templeton ontstijgt zowel het autobiografische als het documentaire. Waar hij enerzijds deel uitmaakte van de skateboard-scene, stond hij anderzijds erbuiten. Je zou hem een voyeur kunnen noemen. Templeton voelt als het oog van een storm: kalm en observerend, terwijl het leven om hem heen wervelt.

Ed Templeton, Matt Bennett springt tussen treinen, Bethlehem, Palistina, 2005. Courtesy van de kunstenaar.

Ed Templeton, Matt Bennett loopt naar een afwateringskanaal, Norco, Californië, 2006. Courtesy van de kunstenaar. 


Ed Templeton, My bloody hand, Huntington Beach, California, 1997. Courtesy of the artist.

Templeton zoekt de schoonheid in het ongewone door mensen vast te leggen hoe ze zijn, eerlijk en ongepolijst. Vaak beschildert hij de achtergrond van zijn foto’s of voegt hij teksten toe, waardoor het onderwerp, de mens, extra uitgelicht wordt. Met deze signatuur laat hij een onuitwisbare indruk achter, zoals hij dat ook al deed als professioneel skateboarder. 

Ed Templeton, Black skies over the High Plains, Kansas, 2004. Courtesy of the artist.


Zaalboekje


Meer weten over het werk van Ed Templeton? Lees erover in ons zaalboekje.

LEES VERDER

Ed Templeton, Lance Mountain Jr. in een afwateringstunnel, Californië, 2001. Courtesy van de kunstenaar.

Publicatie Ed Templeton: Wires Crossed

Bij de tentoonstelling verschijnt een omvangrijke hardcover publicatie met memoires, die het skaten als subcultuur tussen 1995 en 2012 in beeld brengen. Het boek bevat tekeningen en foto’s, al dan niet beschilderd en voorzien van tekst, die door Ed Templeton intuïtief gegroepeerd zijn. Het kunstenaarsboek wordt uitgegeven door Aperture, is Engelstalig en verkrijgbaar in de Bonnefanten museumshop en bij online boekwinkels. Prijs: € 55,-. ISBN: 9781597115360.

Publication Wires Crossed. Photo: Ed Templeton.

Deze tentoonstelling is georganiseerd met:

Logobanner Ed Templeton: Wires Crossed

Tevens dank aan de samenwerkingspartners: Long Beach Museum of Art, Mathieu Bruls Architect en Stichting Stadsnomade.

Na de presentatie in het Bonnefanten reist de tentoonstelling Ed Templeton: Wires Crossed door naar Long Beach Museum of Art in Californië.

Hoofdbeeld: Ed Templeton, Mike Maldonado skateboardde een full pipe, Davenport, Iowa, 1998, zilvergelatinedruk, 132,08 x 91,44 cm. Courtesy van de kunstenaar.

Nutezien

Geen resulaten gevonden.
Bezig met laden