17e t/m 19e eeuw
Maastricht neemt in de zilversmeedkunst een bijzondere positie in. Vanaf de vroege veertiende eeuw werken er zilversmeden in Maastricht. Veel van wat zij maakten is door oorlogshandelingen verloren gegaan. Vanaf de achttiende eeuw blijft er meer bewaard. Het Maastrichtse zilver kent twee stromingen: strak vormgegeven ontwerpen die Hollandse afgevaardigden bestellen en de uitbundige zuidelijke objecten met ‘schwung’ waar de gegoede burgerij vooral van houdt. Alles naar de nieuwste trends en mode.
Het Bonnefanten toont het design uit vroeger eeuwen in meubelstukken uit de tijd zelf. In deze zaal is de museumcollectie samengebracht met verschillende voormalige particuliere verzamelingen. De verzamelingen vullen elkaar aan, weerspiegelen de persoonlijke drijfveren van de verzamelaars en vertellen elk een eigen verhaal.
Deze zilverkamer kwam tot stand dankzij de steun en inbreng van:
Stichting Bonhomme Tielens, Stichting Wagner-de Wit, Familie P.A.E. Kerckhoffs (Stichting KKF), Bella en Benoit Wesly, Fotomuseum aan het Vrijthof, Elisabeth Strouven Fonds, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.
Publicatie 'Zilver met Schwung'
Bij de tentoonstelling Zilver met Schwung verschijnt tevens de publicatie 'Zilver met Schwung'. De publicatie is geschreven door Paul Kerckhoffs, Janjaap Luijt, Lars Hendrikman en Stijn Huijts.
Met een frisse blik op Maastrichts zilver zet dit boek het prachtige design uit vroegere tijden in de schijnwerpers. Veelal tijdloos design dat ook nu jonge ontwerpers inspireert. Binnen de Nederlandse zilversmeedkunst neemt Maastrichts zilver een bijzondere positie in, die zich vertaalt in een vormgeving met ‘schwung’. Een term die de Maastrichtse volksaard beschrijft, maar ook in letterlijke zin tot uiting komt in het achttiende-eeuwse zilverwerk en in de zilveropstelling in het Bonnefanten.
Aan de hand van circa 20 topstukken legt Zilver met Schwung op luchtige wijze verbindingen naar andere voorwerpen en thema’s, zoals gebruik en techniek, stedelijke trots en familierelaties, Maastricht tegenover andere steden, religie en familiewapens. Daarnaast vertellen verzamelaars in dit boek hoe hun passie voor zilver is ontstaan en hoe hun samenwerking met het Bonnefanten heeft geleid tot een nieuwe kijk op het Maastrichts zilver. Door zijn onberispelijke kwaliteit is Maastrichts zilver tot op de dag van vandaag een geliefd verzamelgebied.